İçerik
1. Özet
Yalnızca 0,5 kg taşıyabilen bir kolaboratif robot ile endüstride neler yapılabilir? Çift kollu ise birçok şey. ABB YuMi IRB 14000, 2 kollu, her bir kolun faydalı yük taşıma kapasitesinin 0,5 kg ve erişim mesafesinin 56 cm olduğu bir kolaboratif robot [1]. Peki bu robot, bu taşıma kapasitesi ile nerelerde kullanılabilir?
Kolların birbiri ile iş birliği içinde çalışabilmesi bu kolaboratif robotun el maharetlerini artırıyor. Neredeyse bir çift insan eli gibi çalışabildiğinden küçük parçaların montajının yapıldığı proseslerde kendisine kullanım alanı açıyor. Tıpkı Hollanda menşeili DEONET firmasında olduğu gibi.
2. Kolaboratif Robot Kullanım Senaryosu
DEONET firması, sipariş üzerine promosyon/hediye/reklam amaçlı küçük ürünler (anahtarlık, USB disk, kalem gibi) üreten bir firma. Bu tarz ürünler müşteriler tarafından küçük üretim sayılarında -doğal olarak- kendileri için özelleştirilmiş olarak talep ediliyor. Bu durum ürünlerde sıklıkla değişiklik gerektirdiğinden üretimde esnekliği zorunlu kılıyor. Ayrıca ürünler elektronik bileşenler de içerdiğinden yapıştırma operasyonlarının çok hassas şekilde yapılması gerekiyor. Ürünler, müşteri talebi doğrultusunda sık sık özelleştirildiğinden, insanlar yeni ürünlerin montajına alışmakta zorlanabiliyor ve bunun sonucunda ürün montajında kalite hatalarından dolayı maliyetler artabiliyor. Firmanın da (özellikle Uzak Doğu’da) çok fazla rakibi olduğundan kaliteden ödün vermeden maliyeti düşük tutma zorunluluğu bulunuyor [2].
3. Kolaboratif Robot Uygulaması
Bu gereksinimlerinden ötürü DEONET firması yüksek el becerisine, düşük faydalı yük taşıma kapasitesine sahip ABB YuMi IRB 14000 kolaboratif robotlarını devreye alıyor. Kolaboratif robotun programlama kolaylığı sayesinde firma, entegratörden bağımsız olarak, kısa süre ve maliyetle yeni ürünleri devreye alabiliyor. Ayrıca kolaboratif robotun 0.02 mm doğrulukla çalışması yapıştırma ve montaj proseslerinin kalitesini artırarak hataları (maliyetleri) azaltıyor.
Robotun elleri robota entegre şekilde geliyor. Robotun ellerinde aynı zamanda 2B/3B kameralar bulunuyor. Bu sayede robot alması gereken objenin konumunu, açısını algılayabiliyor ve uygun bir hızla yaklaşıp kavrıyor. İki robot elinde de kamera olması birisi parçayı alırken diğer eldeki kameranın onu yönlendirmesini sağlıyor. Ancak, parçaların konumu ve duruş açısı önceden biliniyorsa (masada özel bir yeri varsa), kameralar sadece kalibrasyon amacıyla kullanılıyor.
Kolaboratif robotların geleneksel robotlardan en büyük farkı, belirli güvenlik gereksinimlerini karşılayarak insan ile yan yana, iş birliği içinde çalışabilmesidir. Bu uygulaması sonrası, videoda da söylendiği üzere, insanlar aynı proseste, kolaboratif robot ile yan yana, herhangi bir güvenlik bariyeri olmadan, çalışmaya devam ediyor. DEONET, çalışanlarının küçük bir kısmının artık montajda değil, kalite kontrol, robot görev planlaması ve programlanmasında çalıştığını dile getiriyor.
4. Sonuç
Kuzey Avrupa gibi iş gücü maliyetlerinin yüksek olduğu ülkeler, iş gücü maliyetlerinin düşük olduğu ülkeler ile rekabet edebilmek için hızla dijital üretim teknolojilerini devreye alarak rekabetlerini sürdürüyor. Kolaboratif robotlar, insan ile güven içinde yan yana çalışabilmeleri sayesinde kullanım alanlarını her geçen gün genişleteceklerdir.