İçerik
1. Özet
Drone, GPS ve RFID teknolojilerini kombine eden Audi (Neckarsulm, Almanya), ürettiği araçları sevk için beklettiği otoparkta, hangi aracın nerede olduğunu yüksek doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede sevk edilmesi gereken ya da ek işlemler gerektiren araçları kısa zamanda bulabiliyor.
(İlgili okuma: RFID Teknolojisi ve RFID Sistemi Bileşenleri)
RFID okuyucuları, özelliklerine ve kullanıldığı ortama göre, 100 metreye kadar RFID etiketlerini okuyabiliyor. RFID okuyucunun entegre edildiği Drone, yerden yaklaşık 10 metre yükseklikte uçarak, aracın kimliğini okuyor. Daha sonra yine üzerinde taşıdığı GPS cihazı sayesinde elde ettiği konum bilgisini, okuduğu RFID kimliğiyle eşleştiriyor. Böylece hangi aracın, nerede olduğu bilgisi 2-4 metre doğrulukla belirlenebiliyor.
2. Drone, GPS ve RFID Kullanım Senaryosu
Otomotiv üretim tesislerinde, üretimi tamamlanan araçlar, müşteriye/dağıtıcıya sevk edilmeden, sevk alanında (otopark) bekletilmektedir.
Üretim sistemlerinde kalite problemlerine neden olabilecek bir sorun meydana gelmişse, hangi araçların etkilendiği tespit edilebiliyor. Hemen üretimi tamamlanmış bu araçlar bulunarak, ilgili sorunlar sevk öncesi gideriliyor. Ancak, bu işi manuel olarak gerçekleştirmek, büyük zaman kayıplarına sebep olurken, sevkiyatın zamanında teslim edilememesi risklerini doğurabiliyor.
Sevkiyat öncesi, müşterinin/dağıtıcının talep ettiği özelliklere sahip araçları bulup, sevkiyatı planlamak gerekiyor. Bu işlemleri manuel gerçekleştirmek ayrı bir zaman israfına neden oluyor.
3. Drone, GPS ve RFID Entegrasyonu
Audi, Drone, RFID ve GPS teknolojisini entegre ettiği sistemiyle tüm bu zaman israflarını elimine etti.

- Araç gövdesi üretim atölyesinde, VIN (Vehicle Identification Number) bilgisini içeren RFID etiketi, araca monte ediliyor.
- Bu etikete, ilerleyen yerlerde, -eğer belliyse- aracın hangi müşteriye/dağıtıcıya gideceği bilgisi de eklenebiliyor.
- Üretim sonrası araçlar sevk alanlarında bekletiliyor.
- GPS cihazı ve RFID okuyucu taşıyan 6 rotorlu bir Drone, park alanı üzerinde, önceden planlanmış rotaları takip ederek uçuyor.
- RFID etiket numaralarını her okuduğunda, GPS cihazından da konum bilgisini alarak, bu bilgileri eşleştiriyor.
- Drone iniş yaptığında, okuduğu bu bilgileri Wi-Fi ile bir sunucuya aktarıyor.
- Aktarılan bu bilgiler, bir dijital harita üzerinde, talep edenler tarafından görüntülenebiliyor.
Sistem otonom bir şekilde çalışıyor. Çalışanlar bir laptop ya da tablet aracılığıyla, acil durum gerçekleşmesi halinde hemen müdahale etmek için, izleme yapıyor.
Uçuş öncesi hava durumunun şiddetli rüzgarlı ya da sağanak yağışlı olma olasılığı var ise uçuşa izin verilmiyor. Yine uçuş öncesi, batarya durumu ve sıcaklığı ölçülerek uçuşa onay veriliyor.
4. Sonuç
Dijital teknolojilerin birçoğu, ihtiyaçlar doğrultusunda kendi kullanım alanlarını açıyor. Ancak bu teknolojilerin entegre edilmesi, bambaşka kabiliyetler elde edilmesini sağlayarak büyük fırsatlar sağlıyor.
Bu uygulamayı diğer fabrikalarına da yaygınlaştırmayı hedefleyen Audi (Volkswagen Group), zaten kullandığı RFID teknolojisinin farklı sistemlerle entegrasyonu sayesinde lojistik operasyonlarında büyük zaman kazançları ve kalite iyileştirmeleri sağlıyor.
Resimler kaynak: Audi Blog