Endüstri 4.0, verimlilik artışına yönelik bakış açımıza ilave olarak “Dijital Teknolojiler” gözlüğümüzü de takabilmemiz gerektiğini söylüyor.
Endüstri 4.0 rüzgarı esmeye başlamadan hemen önce, Avrupa’da üretim maliyetlerinin yüksekliği, “High Cost Automation (HCA)” yatırımlarının bile fizibilitelerinin uygun olmasını sağlıyordu. Bu sebeple Endüstri 3.0 (otomasyon) yatırımlarına ek olarak daha düşük maliyetli yeni arayışlar, başta Almanya olmak üzere, Avrupa ülkelerinde araştırılmaya başlandı. Verimlilik artışındaki ivmenin düşmesi başta Çin olmak üzere ucuz işçiliğe sahip ülkeler ile rekabeti zorlaştıracaktı. Bu sebeple, bilim ve teknolojide daha üstün olduğuna inanan Avrupa, bu kulvarı kullanarak yeni bir rekabet alanı açtı; dijital teknolojileri endüstriye adapte ederek “Katma Değersiz” iş tanımlarını güncelledi. Makineler arası haberleşme, veri tabanı adaptasyonları ile üretim sahasında verimliliğin arttırılması, dijital süreç ve yazılım yatırımları ile de önceden mühendislerin yaptığı bazı işlerin bu dijital teknolojiler tarafından yapılması hedeflendi.
Endüstri 4.0 yatırımlarına yönelen firmalar IT ve Otomasyon birimleri arasında entegrasyonu sağlayacak iş analisti kadroları açtı ve bu duruma uygun yeni organizasyonlar oluşturmaya yöneldi. Endüstriyel ürün geliştiren firmalar ürünlerini mevcut endüstriyel haberleşme protokollerine uyumlu hale getirip altyapı ihtiyaçlarına cevap verdi.
Üretim sahasında verinin ortam değiştirmesi, yeni katma değersiz tanımıyla, bir iyileştirme fırsatı haline geldi. Bu süreçte Endüstri 4.0 yatırımları ile en fazla verimlilik artışı sağlayan firmalar, yüksek katma değerli iş ve yüksek mühendislik yapan firmalar oldu. Mühendislik yapabilmek için veriyi okunur hale getirmek, günümüz mühendislerinin en çok zaman harcadığı iş olarak önümüze çıkıyor. İlk aşamada veriyi istenen formatta sunan yazılımlar, daha sonra veriyi analiz eden yazılımlar ve en sonunda da analize göre karar veren yazılımlar mühendislik kazancı sağlıyor.
IT ve Otomasyon birimleri ortaklaşa projeler ile ofis çalışanlarının yaptığı işleri analiz ediyor ve bu doğrultuda dijital süreçler geliştiriliyor. Analog ortamdaki verilerin azaltılması ile hata oranlarının düşürülmesi hedefleniyor. Ayrıca toplanan veriler “Big Data” ve “Machine Learning” projelerine alt yapı oluşturarak orta vadeli iş planlarına ışık tutuyor.
Endüstri 4.0 Avrupa’da üretimi cazip kılıyor mu? Uzak doğu ile rekabeti kızıştırıyor mu? Bunu ilerleyen zamanda hep birlikte göreceğiz.
- Necati Barış TAŞ
- Arçelik Dijital Üretim Sistemleri