Nike / Otonom Mobil Robot Uygulaması

Tahmini Okuma Süresi:2 Dakika, 4 Saniye

Nike, Japonya’daki depo operasyonlarında otonom mobil robot teknolojisini kullanarak, siparişleri aynı günde teslimat kabiliyeti kazandı.

1. Nike Otonom Mobil Robot Kullanım Senaryosu

Japonya, üretim ve lojistik operasyonlarında faydalanabileceği iş gücünü temin etmekte zorlanmaktadır. Yüksek öğrenim almış insanların oranının hayli yüksek olması ve insanların daha katma değerli işler yapmayı tercih etmesi, üretim ve lojistik operasyonlarında istihdam sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle tamamen insandan arındırılmış üretim tesislerinin (karanlık fabrika), kendilerini rekabette öne geçireceğine inanmaktadırlar. Bu durum, bir tercihten daha çok Japonya için bir zorunluluk haline gelmiş durumdadır.

İstihdam sorununa ek olarak, müşterinin talepleri endüstriyi oldukça zorlamaktadır. Müşteri, satın aldığı bir ürüne, herhangi bir ek maliyet ödemeden hemen sahip olmak istemektedir.

Tüm bu durumlar düşünüldüğünde, Nike, Japonya dağıtım operasyonlarında, otonom, hızlı ve maliyet etkin sistemler devreye almayı hedeflemekteydi. Bu hedefini Çin menşeili Geek+ firmasının otonom mobil robot teknolojisini kullanarak gerçekleştirdi.

Akıllı lojistik çözümleri üreticisi Geek+ firması (Çin), Nike’ın Japonya dağıtım merkezine entegre ettiği otonom mobil robot teknolojisi sayesinde Nike’a aynı günde teslimat kabiliyeti kazandırdı.

2. Depo operasyonları için Nike’ın Otonom Mobil Robot Teknolojisi Çözümü

200 adet otonom mobil robot işletmeye alan Nike, maliyetini büyük oranda azaltılırken tedarik süresini oldukça kısalttı. Dahası, Japonya’da e-ticaretin çok yaygınlaşması sonrası dağıtım merkezlerinde yaşanan operatör istihdamı sorununu da elimine etti.

Video 1. Nike aynı günde teslimat kabiliyeti kazanmasını bu video ile duyurdu.

Bu çözüm ile gelen sipariş bilgisi, depo yönetim sistemi aracılığıyla robotlara aktarılıyor. Robotlar, ürünlerin dizildiği ilgili rafı komple yerinden alarak operatörlerin olduğu bölgelere getiriyor ve operatörler raflardan ilgili kutuları alarak gönderme işlemini gerçekleştiriyorlar.

Robotlar, hareket halindeyken birbirlerinin konumundan haberdar olabiliyorlar ve bu sayede trafik dinamik şekilde optimize edilebiliyor. Örneğin, yollarının kesişmesi sonucu, birbirlerinin beklemelerine neden olabileceklerinden, yollarının kesişmemesini sağlıyorlar. Bunu yaparken, en kısa güzergah alternatiflerini seçmeye özen gösteriyorlar.

Ayrıca robot yönetim sistemine hangi ürünlerin fazla satıldığı bilgisi de akıyor. Bu bilgiyi alan robotlar çok satılan ürünleri daha yakın alanlara çekiyor (dinamik optimizasyon). Böylece bu ürünler, daha kısa mesafeli yollarda taşınarak, enerji tüketiminden ve zamandan tasarruf sağlanıyor.

2.1. Peki Nike’ın kullandığı Geek+ P serisi otonom mobil robot ların temel teknik özellikleri neler?

Firmanın P serisi ürünlerinin teknik özellikleri:

MODELMax. Yük Taşıma Kapasitesi (kg)Yüksüz Max. Hız (m/s)Yüklü Max. Hız (m/s)Max. Yükselme (mm)Taşıyabileceği max. raf tabanı boyutları (mm)Min. Kaldırma Süresi (s)
P50060021.660880×8803
P800100021.6601220×10203
P1200120021.6601650×16503
Tablo 1. Geek+ P serisi otonom mobil robotların teknik özellikleri / Kaynak: Geek+

Kapak resmi kaynak: Geek+

(Diğer mobil robot uygulamalarını incelemek isteyebilirsiniz: Ford, Robot köpek SPOT ile fabrikanın 3B modelini çıkarıyor)

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir